Aktualności

"Dobrze Jemy" - kolejne lekcje

Pilnie pracujemy nad tym, by sukcesywnie poznawać kolejne tajniki tego, jak dobrze jeść. Oto nasze postępy:

🥦 Starszaki rozmawiały o zmysłach i ich roli, ze szczególnym uwzględnieniem smaku i zapachu. Próbowały, co jest słodkie, co gorzkie, co słone, a co kwaśnie. Poznały też różne rodzaje ziół i przypraw. Przede wszystkim jednak dowiedziały się, dlaczego tak istotne jest uważne jedzenie.

🍎 Klasa 1a poznała budowę roślin, a także utrwaliła sobie wiadomości na temat pochodzenia produktów spożywczych i zasad, jakimi należy się kierować podczas zakupów. Zadanie praktyczne? Wysianie rzeżuchy! Z kolei w kwietniu pierwszaki rozmawiały o zagrożeniach związanych z brakiem higieny osobistej. Dowiedziały się też, jak prawidłowo myć dłonie oraz sprawić, by uciekły z nich wszystkie mikroorganizmy - czyste i umyte ręce to przecież podstawa pracy w kuchni!

🥑 Klasa 2a podjęła temat ważny - dlaczego warto gotować? Dzieci odpowiedziały na pytania, co można robić z jedzeniem oraz jakie sprzęty możemy znaleźć w kuchni. W ramach zajęć powstała piękna książka kucharska z ulubionymi przepisami.

🥭 Klasa 3B dowiedziała się co to są makro i mikroelementy, który tłuszcz jest dobry i dlaczego węglowodany dostarczają nam energii. Sprawdzili też, czy to prawda, że "prawda jak oliwa, zawsze na wierzch wypływa"?

🍽 Zajęcia odbyły się w ramach projektu "Dobrze jemy" Fundacji Szkoła na widelcu.